Scholing, inspiratie en begeleiding

Ik train en begeleid schoolteams, individuele leerkrachten en opleiders bij het versterken van het domein schrijfvaardigheid in hun taalonderwijs. Mijn boek Iedereen kan leren schrijven (tweede druk 2018) is daarbij het uitgangspunt.

Elke school en elk team is anders! Ik ben gewend op maat programma’s samen te stellen, in overleg en op basis van de specifieke vragen van een school of scholengroep. Meestal bestaan die programma’s uit werkbijeenkomsten met teams of bouwgroepen, aangevuld met klasbezoeken en het gezamenlijk voorbereiden van lessen. Feedback op lesvoorbereiding per mail blijkt een efficiënte vorm van begeleiding. Leerkrachten zijn erg tevreden met deze praktische vormen.

Wil je resultaat zien, dan is het slim om scholing over meerdere jaren te laten lopen. Starten bij één bouw en dan geleidelijk uitbreiden is ook een goed groeimodel. Op sommige scholen onderhoud ik nuttig contact met taalcoördinatoren of taalwerkgroepen. Bij een goede ondersteuning vanuit directies kunnen scholen in korte tijd een enorme slag maken op het gebied van schrijfonderwijs.

Ik verzorg daarnaast losse studiedagen, workshops en lezingen waarmee leerkrachten, opleiders en studenten kennismaken met kernen van goede schrijfdidactiek. Hier gaat het vooral om inspiratie en praktische voorbeelden.

Collega’s van de opleidingen kunnen gebruik maken van mijn ervaring met het enthousiasmeren van studenten voor goed schrijfonderwijs.

Als je interesse hebt, stuur een email naar ikls@xs4all.nl met je vraag en laten we eens praten!