Mijn blog verhuisd en mijn boek vernieuwd

Beste bezoekers van mijn blog,

Vanaf nu is mijn blog over schrijven op school verplaatst naar een nieuwe plek in cyberspace, namelijk www.iedereenkanlerenschrijven.nl. Ik hoop dat je het ook hier regelmatig zult blijven lezen en dat het jou zal inspireren bij het ontwerpen van motiverende, effectieve schrijflessen. Geef het door aan bekenden en geïnteresseerden!

Mijn boek Iedereen kan leren schrijven is in een nieuwe versie uitgekomen bij Coutinho. Ik heb op grond van mijn praktijkervaringen in de laatste jaren de volgende wijzigingen aangebracht:

  • De theorie over genres: de genre-indeling is uitgebreid tot tien genres en voorzien van meer toelichting en kindertekstvoorbeelden.
  • De toelichting op de werkvorm ‘taalronde’: deze praktische werkvorm is helderder gekoppeld aan de verschillende genres en gepresenteerd als een basiswerkvorm die je in de bovenbouw kunt uitbreiden met kennisonderwerpen, vormen van op genres gerichte instructie en meerdere tekstbesprekingen.
  • Structuurschema’s: uitleg over het zinvolle gebruik van grafische structuurschema’s in midden- en bovenbouw
  • Leerlijnen: meer uitleg over hoe een school op basis van de genres een eigen schrijfleerlijn kan maken
  • Illustraties: een uitbreiding van de opgenomen kinderteksten uit verschillende leeftijdsgroepen en een update van praktijkvoorbeelden.
  • Digitaal materiaal: meerdere overzichten van de genres en hun kenmerken; de digitale lesvoorbereidingsformulieren zijn bruikbaarder gemaakt voor beginners; een voorbeeld van een leerlijnschema is toegevoegd om zelf in te vullen; structuurschema’s en kaderbladen om op te tekenen zijn digitaal beschikbaar via een inlogcode die je bij het boek ontvangt
  • Teksten uit Taal leren op eigen kracht (2004): een aantal hoofdstukken en praktijkvoorbeelden uit dit uitverkochte boek is nu digitaal beschikbaar op de website bij het boek. Ze gaan vooral over vertellen en schrijven over eigen ervaringen en zijn nog steeds actueel.

Ik hoop dat ik met mijn boeken en mijn blog een impuls kan geven aan beter schrijfonderwijs, en ik nodig iedereen uit om mij met vragen en feedback te benaderen!

Mijn tip voor de zomervakantie: neem je opschrijfboekje mee en noteer af en toe kleine gebeurtenissen, of fotografeer details waarover je bij terugkeer op school en in een nieuwe groep meteen kunt vertellen. Zo kan je ook je kinderen inspireren tot vertellen, tekenen en schrijven over kleine ervaringen tijdens de lange vakantieperiode.

Veel plezier daarmee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.